Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Gradele de vulnerabilitate energetică vor fi atribuite de sistem începând cu 26 noiembrie, iar cererile nevalidate trebuie corectate sau depuse la registrator

19/11/2023
Gradele de vulnerabilitate energetică vor fi atribuite de sistem începând cu 26 noiembrie, iar cererile nevalidate trebuie corectate sau depuse la registrator

În legătură cu informațiile eronate care au apărut în spațiul public, Ministerului Muncii și Protecției Sociale vine cu următoarele precizări.

Gradele de vulnerabilitate energetică vor fi atribuite de către sistemul informațional începând cu 26 noiembrie, iar cetățenii vor putea afla gradul lor de vulnerabilitate la sfârșitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie, accesând cabinetul personal de pe platforma compensatii.gov.md. La etapa actuală, sistemul doar validează informațiile incluse în cerere, iar în cazul în care sunt depistate erori, cetățenii sunt informați să corecteze datele eronate.

Conform Regulamentuluiaprobat de Guvern, pot depune cererile online, pe platforma compensatii.gov.md, toate gospodăriile care se includ în una dintre următoarele situații:

1. sursa principală de încălzire este energia termică centralizată, gazele naturale sau energia electrică.
2. sursa principală de încălzire este soba pe combustibili solizi (lemne, cărbune) și au beneficiat de ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) în sezonul rece precedent.
3. sursa principală de încălzire este soba pe combustibili solizi (lemne, cărbune) și are stabilit dreptul la APRA pentru perioada rece următoare.

Gospodăriile care au drept sursă principală de încălzire soba/cazanul bazat pe combustibili solizi, însă nu au beneficiat anul trecut de APRA, trebuie să se adreseze la asistentul social din localitate, pentru a depune cererea pentru compensații.  Începând cu ziua de luni, 20 noiembrie, persoanele care se află în această situație se pot adresa și la bibliotecar sau la specialistul din cadrul centrelor unificate de prestare a serviciilor publice (CUPS) din localitate.

În cazul în care solicitantul a selectat drept sursă de bază de încălzire sobă/cazan bazat pe combustibil solid, însă nu se încadrează în una dintre cele trei situații descrise mai sus, cererea nu va fi validată de sistem. Respectiv, solicitantul trebuie să se adreseze la registrator pentru a completa cererea.

Actualmente, în sistem sunt înregistrate peste 500 de mii de cereri și doar unele dintre ele nu au fost validate din motiv că solicitanții au selectat sursa de bază de încălzire sobă/cazan bazat pe combustibil solid, însă nu se încadrează în cele trei situații prevăzute de Regulament.

Spread the love