Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Italia oferă sprijin pentru programul de compensații la energie în sezonul rece

21/11/2023
Italia oferă sprijin pentru programul de compensații la energie în sezonul rece

Grație unui Acord semnat astăzi între Guvernul Italiei și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Italia oferă 10 milioane de euro pentru sporirea rezilienței energetice în Republica Moldova. Resursele financiare vor fi utilizate pentru compensarea cheltuielilor pentru energie ale familiilor vulnerabile din Moldova în actualul sezon de încălzire și pentru sprijinirea proiectelor de eficiență energetică a gospodăriilor și a instituțiilor publice. În acest an, deja peste 600 000 gospodării au depus cerere pentru a beneficia de compensații.

Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale: „Programul de compensații la energie este unul inovativ, un nou model prin care Guvernul poate fi aproape de gospodăriile din Republica Moldova. Vreau să mulțumesc poporului italian și echipei PNUD Moldova, pentru că este alături de cetățenii Republicii Moldova, precum și echipei ministerului pentru dedicația și efortul depus. Nu în ultimul rând, vreau să vă îndemn pe fiecare să utilizăm eficient și rațional resursele energetice”. 

Datorită finanțării oferite de Guvernul Italiei, vor fi instalate contoare inteligente în gospodăriile care se confruntă cu un consum ridicat de energie și cu povara de a achita facturile. Datele colectate vor fi utilizate pentru elaborarea unor noi politici de eficiență energetică. Pe mai multe clădiri publice de importanță critică, inclusiv spitale, vor fi instalate panouri fotovoltaice. Totodată, asociațiile de proprietari vor fi ajutate să implementeze măsuri de reabilitare energetică în clădirile rezidențiale, cum ar fi: izolarea clădirilor, înlocuirea ferestrelor, izolarea termică a fațadelor, a pardoselii în subsol, instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperișuri, modernizarea sistemelor de distribuție a încălzirii și multe altele. 

Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost creat în 2022, în scopul atenuării sărăciei energetice, agravate de crizele multiple din regiune. În același an, cu sprijinul Uniunii Europene, al Slovaciei și al PNUD, Guvernul a creat sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”, prin intermediul căruia sunt acordate compensațiile la energie. În acest an, în sistem a fost integrat și Ajutorul pentru Perioada Rece a Anului (APRA), ca va fi primit de beneficiar sub formă de plată monetară.

În sezonul de încălzire 2022-2023, aproximativ 895 000 de gospodării au beneficiat de compensații în factură. Conform evaluării PNUD a impactului Fondului, compensațiile au redus nivelul sărăciei energetice cu 43% și au avut cel mai mare impact asupra familiilor celor mai vulnerabile; au fost compensate până la 57% din costurile facturilor pentru gazul natural și 59% din costurile facturilor pentru energia termică.

Anul trecut, Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost suplinit cu suportul mai multor parteneri externi, care au avut o contribuție totală de circa 3,44 miliarde de lei.

Spread the love