Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu și-a încheiat vizita de lucru în Statele Unite ale Americii

17/03/2023
Ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu și-a încheiat vizita de lucru în Statele Unite ale Americii

Ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu și-a încheiat astăzi vizita de lucru în Statele Unite ale Americii. În contextul acestei vizite, în perioada 14-15 martie, demnitarul a participat la cea de-a treia sesiune a Forumului de Cooperare pentru Dezvoltare (DCF), care se desfășoară la New York.

În cadrul evenimentului, ministrul a accentuat rolul distinctiv pe care îl joacă cooperarea pentru dezvoltare bazată pe riscuri în construirea rezilienței celor mai vulnerabili, inclusiv prin sprijinirea consolidată pentru protecția socială și transformarea digitală. În același timp, a menționat despre mecanismul de acordare de către Guvern a compensațiilor pentru consumul de energie în perioada rece a anului, implementat prin intermediul Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.

Concomitent, ministrul și președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie Dan Perciun s-au întâlnit cu mai mulți oficiali și reprezentați ai organizațiilor umanitare: Sima Bahous, directoarea executivă UN Women, Rosemary Kalapurakal, directoarea adjunctă a Departamentului ONU Cooperare pentru Dezvoltare, Melissa Fleming, șefa Departamentului de Comunicații Globale al Națiunilor Unite, Genevieve Boutin, directoarea adjunctă pentru Programe UNICEF, Beate Andrees, directoarea oficiului ILO pe lângă Națiunile Unite ș.a.

În urma discuțiilor, partenerii externi și-au exprimat intenția de a oferi suport Republicii Moldova în implementarea inițiativelor și a programelor ce vizează reforma inspecției muncii, dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor, asigurarea egalității de gen, combaterea violenței față de femei și a violenței domestice.

Totodată, Guvernul Republicii Moldova se va bucura de sprijinul SUA în digitalizarea sectorului muncii și protecției sociale, fapt ce va asigura modernizarea sistemelor din domeniu și va facilita accesul populației la serviciile și măsurile de asistență socială și de ocupare a forței de muncă.

De asemenea, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și-au reconfirmat sprijinul pentru Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, precum și intenția de a contribui la combaterea muncii neformale, la diminuarea vulnerabilității energetice, la digitalizarea în sectorul muncii și protecției sociale și la incluziunea socio-economică a refugiaților ucraineni. De menționat că, anterior,   PNUD a mobilizat 16,7 milioane de dolari din partea Suediei și Elveției pentru a suplini Fondul de reducere a vulnerabilității energetice.

În cadrul întrevederilor, ministrul Alexei Buzu le-a mulțumit organizațiilor internaționale, în special agențiilor ONU, pentru că au fost alături de Guvernul și populația Republicii Moldova, prin acordarea ajutorului financiar și umanitar atât persoanelor social-vulnerabile din țara noastră, cât și celor refugiate ca urmare a conflictului armat din Ucraina.

Spread the love