Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Progresele reformei inspecției muncii, prezentate la cea de-a șasea reuniune a Subcomitetului UE-Moldova pentru comerț și dezvoltare durabilă

17/03/2023
Progresele reformei inspecției muncii, prezentate la cea de-a șasea reuniune a Subcomitetului UE-Moldova pentru comerț și dezvoltare durabilă

În perioada 16-17 martie, Secretara de Stat Corina Ajder a participat la cea de-a șasea reuniune a Subcomitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru Comerț și Dezvoltare durabilă, care întrunește reprezentanți din mai multe sectoare în jurul unui obiectiv comun: consolidarea aplicării dispozițiilor privind munca și mediul de afaceri în acordurile de liber schimb ale UE. La reuniune au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării și ai altor ministere de profil.

Reprezentanții UE au salutat progresele înregistrate în ceea ce privește sistemul de inspecție a muncii de la ultima reuniune a subcomitetului TSD prin reformele inițiate de minister. De asemenea, aceștia au subliniat importanța continuării măsurilor de consolidare ale acestuia în conformitate cu cerințele Convențiilor 81 și 129 ale Organizației Internaționale a Muncii (OIM), abordând restricțiile identificate de către Comisia de experți a OIM.

Secretara de Stat Corina Ajder a reiterat: „Dezvoltarea economică trebuie să aibă la bază respectarea condițiilor minime de muncă decentă pentru toți angajații. Apreciem suportul Uniunii Europene pe acest sector. Vom continua să construim o inspecție a muncii integră, cu atribuții suficiente care să asigure sănătatea și securitatea muncii și munca formală, în conformitate cu angajamentele luate de țara noastră în calitate de candidat la Uniunea Europeană.”

Forumul de dialog al societății civile s-a soldat cu adoptarea unei Declarații comune prin care părțile au convenit asupra necesității de a interacționa mai mult cu grupurile consultative la nivel național. În acest scop, UE a informat despre proiectul de susținere a societății civile prin care pe parcursul a trei ani au fost finanțate zeci de proiecte ale organizațiilor societății civile de pe întreg teritoriul țării.

Spread the love