Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Conferință științifică cu participare internațională, organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități

28/11/2024
Conferință științifică cu participare internațională, organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități

Astăzi, 28 noiembrie, Universitatea de Stat din Moldova (USM), în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova, au organizat conferința științifică națională cu participare internațională „Protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități: abordări multidisciplinare”.

Conferința reunește peste 100 de cercetători, practicieni și activiști din diverse domenii: asistență socială, științe juridice, drepturile omului, sociologie, medicină, educație și psihologie, din țară și de peste hotare, în vederea abordării  politicilor și practicilor cu privire la protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități, din perspectiva drepturilor omului. Un aspect important discutat în cadrul conferinței vizează valorificarea și promovarea experiențelor pozitive și analiza barierelor întâmpinate de persoanele cu dizabilități în realizarea drepturilor omului.

La deschiderea evenimentului au participat Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova, Vasile Cușca, secretar de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Bea Ferenci, șefa Oficiului ONU pentru Drepturile Omului, Vitalie Meșter, Președintele Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități și alți invitați de onoare din cadrul USM. Vorbitorii au accentuat nevoia desfășurării cercetărilor științifice pentru a impulsiona abordarea bazată pe drepturile omului a dizabilității atât în politici, cât și în activitatea practică. 

Conferința s-a desfășurat în format hibrid, fiind organizată în două ateliere: Atelierul 1 – Abordarea bazată pe drepturile omului a dizabilității și Atelierul 2 – Protecția persoanelor cu dizabilități în politicile sectoriale.

Secretarul de stat Vasile Cușca a subliniat importanța asigurării unei vieți demne și active în societate a persoanelor cu dizabilități, prin politici publice care să sprijine respectarea tuturor drepturilor lor: „Este esențial să continuăm să promovăm politici care asigure protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități, garantându-le incluziunea socială și accesul egal la oportunități. Doar prin colaborarea între instituțiile guvernamentale, societatea civilă, mediul academic și comunitatea internațională putem aduce o schimbare reală în viața acestora”.

Conferința este organizată în contextul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, marcată anual pe 3 decembrie și are drept scop să asigure o platformă de discuții și advocacy dintre instituțiile guvernamentale, instituții naționale în domeniul drepturilor omului, mediul academic, societatea civilă și persoanele cu dizabilități de pe ambele maluri ale râului Nistru, precum și din în afara țării.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, celebrată anual pe 3 decembrie, a fost instituită de Adunarea Generală a ONU în anul 1992. Republica Moldova a ratificat în anul 2010 Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, aliniindu-se astfel la mecanismele și standardele internaționale pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă

Spread the love