Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Ministerul Muncii și Protecției Sociale lansează campania „Cunoaște specialistul în protecția drepturilor copilului din comunitatea ta”

09/07/2024
Ministerul Muncii și Protecției Sociale lansează campania „Cunoaște specialistul în protecția drepturilor copilului din comunitatea ta”

Ministerul Muncii și Protecției Sociale lansează campania „Cunoaște specialiștii în protecția drepturilor copilului din comunitatea ta”.

În cadrul acestei campanii, săptămânal, vom publica interviuri cu specialiștii în protecția drepturilor copilului, care activează în cadrul Agențiilor Teritoriale de Asistență Socială (ATAS), oferindu-vă astfel ocazia să aflați mai multe despre provocările și realizările lor.

1. De ce ați ales să profesați în domeniul asistenței sociale și să deveniți specialist în protecția drepturilor copilului?
Am ales să profesez în domeniul dat din motive profund altruiste. Întotdeauna am avut dorința de a fi printre oameni și de a contribui activ la bunăstarea lor, în special a copiilor aflați în situații de risc. Mă motivează să știu că pot ajuta copiii vulnerabili și familiile lor, oferindu-le sprijinul necesar pentru a depăși dificultățile. Este o profesie care îmi permite să fac o diferență reală în viețile oamenilor și să contribui la crearea unei societăți mai empatice. În plus, am avut ocazia să avansez în carieră, de la asistent social la Șef Serviciu de Asistență Socială Comunitară, funcție pe care am preluat-o acum câteva săptămâni.

2. Care sunt cele mai mari provocări cu care vă confruntați în protecția drepturilor copilului în comunitatea dumneavoastră?
Una dintre cele mai mari provocări este volumul mare de lucru. Avem foarte mulți copii la evidență și fiecare dintre ei necesită și merită o atenție deosebită. De asemenea, aș vrea să menționez aici și despre personalul nou de la noi din Centru. Cei care vin în acest domeniu, mai ales la început, nu au prea multe cunoștințe și trebuie să alocăm timp special pentru instruirea lor.

3. Ne puteți împărtăși o poveste care v-a marcat în activitatea dumneavoastră, unde ați reușit să aduceți o schimbare semnificativă în viața unui copil?
Da, cred că un exemplu ar fi o familie de romi din comunitatea noastră. Mereu rămân impresionat de solidaritatea acestor oameni. Îmi aduc aminte de un caz când un copil de etnie romă era la evidența noastră. Rudele acestui copil au fost foarte receptive și l-au luat imediat la întreținere în familia lor. Astfel de cazuri sunt foarte multe, dar și copii care au nevoie de ajutor sunt mulți.

4. Cum colaborați cu alte instituții și organizații pentru a asigura un mediu sigur și sănătos pentru copii?
Avem reprezentanți în mai multe domenii, precum poliție, sănătate, învățământ ș.a. Noi colaborăm între noi și elaborăm planuri de asistență care ne permit să identificăm rapid beneficiarii. În astfel de cazuri, cred că comunicarea între instituții este esențială.

5. Ce inițiative sau programe noi ați dori să implementați pentru a îmbunătăți protecția drepturilor copilului în zona dumneavoastră?
În primul rând, avem nevoie de mai multe programe de ajutoare umanitare, cum ar fi haine, produse alimentare, jucării sau alte lucruri necesare și utile pentru copii. De asemenea, este importantă susținerea materială pentru beneficiari, deoarece în multe familii părinții nu au un loc de muncă. Desigur, este responsabilitatea lor să își găsească un loc de muncă, dar dacă autoritățile ar veni cu propuneri în acest sens, părinții ar putea munci aproape de copii. Astfel, și copiii poate, ar avea mai multe oportunități.

Spread the love