Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Ministerul Muncii și Protecției Sociale lucrează la un nou Program național de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități

11/08/2023
Ministerul Muncii și Protecției Sociale lucrează la un nou Program național de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități

Un nou Program național de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități urmează să fie aprobat pentru anii 2023-2027. Astăzi, reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale și experții grupului de lucru instituit pentru elaborarea Programului s-au întrunit în cadrul unui atelier de lucru pentru a discuta conceptul noului Program. Ședința a fost deschisă de secretarul de stat Vasile Cușca.

Conform datelor și studiilor în domeniu, în continuare există bariere în incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități: accesul limitat la servicii de sănătate, servicii sociale, de educație, de ghidare în carieră, de ocupare în câmpul muncii; accesibilitatea redusă a spațiilor publice, infrastructura puțin adaptată la necesitățile persoanelor cu dizabilități, lipsa unor date statistice complexe și dezagregate la nivel național, accesul parțial la sursele de informare publică, stigma și discriminarea față de persoanele cu dizabilități ș.a.

Analizele mai relevă că persoanele cu dizabilități se confruntă cu un risc mai pronunțat al sărăciei, în special cele din mediul rural, iar nevoile lor sunt mai complexe și implică colaborarea între specialiști din mai multe domenii. De aceea, noul document de politici își propune să abordeze problemele persoanelor cu dizabilități din perspectivă multidisciplinară. Principalele sale domenii de intervenție se vor axa pe: accesibilitate, sănătate, asistență socială, educație, piața muncii, împuternicirea și participarea persoanelor cu dizabilități.

Programul urmează să asigure continuitatea politicilor promovate în ultimii ani în Republica Moldova în domeniul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități și va avea ca obiective să îmbunătățească accesul persoanelor cu dizabilități la prestaţii şi servicii sociale; să faciliteze abilitarea şi reabilitarea persoanelor cu dizabilităţi; să sporească participarea acestora la viaţa socială, politică, publică şi culturală; să asigurare accesibilitatea la infrastructură, la transporturi, la informaţie şi comunicaţii pentru persoanele cu dizabilităţi; să asigure suport în exercitarea capacităţii juridice şi garantarea accesului la justiţie; să sporească capacităţile instituţionale pentru implementarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități la nivel naţional în toate domeniile și să promoveze informarea și sensibilizarea populației cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități și valorificarea potențialului acestora. 

Membrii grupului de lucru lucrează în prezent și la o metodologie de planificare și de măsurare a impactului Programului, denumită Teoria schimbării, care va asigura buna implementare a viziunii de consolidare a incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități din Republica Moldova. După definitivare, documentele vor fi consultate cu societatea civilă, mediul academic și alte părți interesate, inclusiv cu persoanele cu dizabilități.

Conform datelor Biroului Național de Statistică din anul 2022, în țara noastră există peste 160 de mii de persoane cu dizabilități, care reprezintă peste 6% din populație.

Spread the love