Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Platformă de discuții privind dezvoltarea locurilor de muncă prietenoase familiei în Republica Moldova

17/11/2021
Platformă de discuții privind dezvoltarea locurilor de muncă prietenoase familiei în Republica Moldova

”Conferința privind rolul sectorului privat în promovarea politicilor prietenoase familiei”, organizată cu suportul UNFPA și a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare, a pus în discuție subiectul politicilor prietenoase familiei la locul de muncă și cum acestea susțin părinții în a avea numărul dorit de copii, oferă posibilitatea de a îmbina viața de familie cu cea profesională și susțin egalitatea de gen.

La acest dialog au participat reprezentanții Parlamentului, Guvernului, sectorului privat din R. Moldova, companiilor internaționale.

Secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale Vasile Cușca a punctat importanța parteneriatelor între autorități și sectorul privat, care este un partener cheie în dezvoltare, pentru a implementa politicile prietenoase familiei la locul de muncă.

Despre gradul de pregătire a businessului pentru aplicarea politicilor prietenoase familiei, precum și acțiunile întreprinse în comun cu autoritățile, au vorbit președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și reprezentanți ai agențiilor relevante. Totodată, cinci companii din Republica Moldova: Orange, Premier Energy Distribution, Asena textil, Panilino au prezentat experiența lor în dezvoltarea locurilor de muncă prietenoase familiei într-un an de la demararea proiectului.

De asemenea, în cadrul evenimentului, mai multe organizații, printre care Fundația Masfamilia din Spania, Institutul Ekvilib, care certifică de 15 ani întreprinderile în Slovenia, Ministerul Afacerilor Sociale din Estonia, au prezentat diverse modele de certificare a companiilor din perspectiva politicilor prietenoase familiei, precum și avantajele pe care le aduc afacerii.

Modele și atuuri în suportul pentru angajați au fost împărtășite și de reprezentanții mai multor companii internaționale cum ar fi Johnson & Johnson, Innate Motion, Corporația Financiară Internațională, membră a Grupului Băncii Mondiale, precum și de experta internațională Tiina Bruno, CEO Föräldrasmart Sverige AB.

Conferința privind rolul sectorului privat în promovarea politicilor prietenoase familiei a fost organizată în cadrul proiectului ”Mai multe oportunități: Politici familiale sensibile la gen pentru sectorul privat din Balcanii de Vest şi Moldova” finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și implementat de UNFPA în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Familiei și a Camerei de Comerț și Industrie.  Aceste acțiuni sprijină intervențiile sistemice în țară ca răspuns la schimbările demografice, ajutând familiile/cuplurile să aibă numărul dorit de copii prin politici care facilitează combinarea carierei cu familia.

Spread the love