Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Republica Moldova a participat la ședința regională de aniversare a 30 de ani de la Declarația de la Beijing

22/10/2024
<strong>Republica Moldova a participat la ședința regională de aniversare a 30 de ani de la Declarația de la Beijing</strong>

În perioada 21-22 octombrie, Secretara de Stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Felicia Bechtoldt, a reprezentat Guvernul Republicii Moldova la ședința regională de aniversare a 30 de ani de la Declarația de la Beijing, desfăşurată la Geneva. Evenimentul a fost organizat de Comisia Economică pentru Europa a Națiunilor Unite și a reunit oficiali de rang înalt și experți din întreaga regiune pentru a evalua progresele și provocările ce țin de situaţia femeilor şi participarea lor în condiţii de egalitate în toate domeniile vieţii publice şi private.

În cadrul reuniunii, Felicia Bechtoldt a prezentat realizările semnificative ale Republicii Moldova în promovarea egalității de gen. Printre acestea se numără atingerea unei reprezentări de 40% a femeilor în Parlament și crearea primei agenții naționale dedicate combaterii violenței în bază de gen. De asemenea, a evidențiat importanța angajării specialiștilor în prevenirea și combaterea violenței domestice în fiecare structură de asistență socială, precum și sprijinirea femeilor antreprenoare, în special a celor din grupurile vulnerabile, prin acces la finanțare, mentorat și instruiri.

Secretara de stat a subliniat că deși Republica Moldova a înregistrat progrese considerabile, provocările rămân. În contextul războiului din Ucraina, vulnerabilitatea femeilor și copiilor s-a amplificat, ceea ce impune o colaborare strânsă între Guvern, organizațiile internaționale, societatea civilă și sectorul privat pentru a asigura protecția acestora. „Atunci când suntem uniți, devenim o forță capabilă să depășim toate provocările. Sunt convinsă că, prin determinarea, solidaritatea și compasiunea noastră colectivă, putem construi un viitor în care toți se bucură de drepturi și oportunități egale”, a afirmat Felicia Bechtoldt.

Totodată, în marja reuniunii, secretara de stat Felicia Bechtoldt a avut întrevederi cu omologii săi din România, Estonia, Lituania, Ucraina, Spania, etc. Discuțiile au fost axate pe stabilirea cooperării în preluarea experienței naționale de transpunere a directivelor europene, implementarea Convenției de la Istanbul etc. Împreună cu Aina María Calvo Sastre, Secretară de Stat a Ministerului Egalității din Spania, a abordat incluziunea femicidului în legislație și importanța echipelor multidisciplinare în gestionarea acestor cazuri.

Cu Iryna Postolovska, Viceministră a Politicii Sociale din Ucraina, a discutat despre protecția socială și integrarea ucrainenilor în câmpul muncii în Republica Moldova. De asemenea, a avut un dialog cu Justina Jakstiene, Viceministră a Securității Sociale și Muncii din Lituania, pe subiectul măsurilor demografice întreprinse de ambele țări, migrație și prioritățile în domeniul egalității de gen. Întâlnirea cu Ulla Saar, Secretară Generală Adjunctă a Muncii din Estonia, a fost, de asemenea, una productivă, discutându-se despre directivele UE pe filiera circulației libere a lucrătorilor în UE și combaterea muncii informale.

De asemenea, Felicia Bechtoldt a avut o întrevedere cu Luminița Popescu, Secretară de Stat a Agenției pentru Egalitate din România, cu care a efectuat un schimb de opinii despre serviciile destinate victimelor și supraviețuitoarelor violenței sexuale și alte măsuri pentru prevenirea acestui fenomen.

Chiar şi după 30 de ani de la adoptarea acesteia, Declaraţia de la Beijing rămâne o resursă importantă pentru Statele-membre în ceea ce priveşte dezvoltarea cadrului naţional de legi şi politici în domeniul egalităţii de gen. Odată cu adoptarea acesteia, guvernele, societatea civilă şi publicul larg au implementat angajamentele Platformei la nivel național. Aceste iniţiative au determinat ameliorări importante în calitatea vieţii femeilor şi a statului acestora, atât la nivel global, cât şi naţional. Actualmente, tot mai multe femei şi fete sunt protejate de lege împotriva violenţei în familie, au acces la locuri de muncă mai bine plătite, la educaţie şi la servicii de sănătate, fără discriminare în bază de gen.

Evenimentul a oferit ocazia participanților de a discuta despre tendințele și provocările actuale în domeniul egalității de gen și de a împărtăși bune practici pentru accelerarea progresului în această direcție.

Spread the love