Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Rezultatele obținute în anul 2023 și prioritățile pentru anul curent ale reformei Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă au fost discutate cu partenerii de dezvoltare

02/02/2024
Rezultatele obținute în anul 2023 și prioritățile pentru anul curent ale reformei Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă au fost discutate cu partenerii de dezvoltare

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a organizat astăzi o ședință cu donatorii și partenerii de dezvoltare care susțin inițiativele pe domeniul muncii și protecției sociale, pentru a discuta despre implementarea reformei Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă – rezultatele obținute în anul 2023 și activitățile planificate pentru anul curent.

Grație lansării reformei, în anul 2023 s-au înregistrat progrese semnificative ce țin de încadrarea în câmpul muncii a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Astfel, cu suportul subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) 11 056 de persoane și-au găsit un loc de muncă.

De asemenea, cu sprijinul financiar al partenerilor de dezvoltare, în țara noastră a fost implementat conceptul de echipe mobile, care face parte din reforma privind îmbunătățirea serviciilor oferite de ANOFM pentru anii 2023-2026 și este o modalitate eficientă de a crește acoperirea și de a oferi servicii de angajare atât de necesare persoanelor și comunităților din întreaga țară, în special celor din zonele mai puțin accesibile. La moment sunt create 17 echipe mobile care activează în zonele rurale.

„Pentru a atinge scopurile propuse, trebuie să venim cu o abordare nouă în ceea ce privește prestarea serviciilor și a măsurilor active de ocupare. ANOFM nu trebuie să aștepte ca beneficiarii să se adreseze, ci trebuie proactiv să analizeze cererea și oferta de pe piața muncii, să studieze profilul angajaților și angajatorilor, și în funcție de aceasta, să le propună persoanelor neangajate un loc de muncă”, a menționat Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale.

Ministrul a mai specificat că o altă prioritate a reformei ține de accesibilizarea oficiilor subdiviziunilor de ocupare a forței de muncă, pentru ca persoanele cu dizabilități să nu întâmpine bariere în accesarea serviciilor, dar și creșterea performanței angajaților din sistem și digitalizarea serviciilor, pentru ca acestea să devină mai facil de utilizat.

Reamintim că reforma Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă a fost lansată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în anul 2023, cu scopul de a consolida capacitățile instituționale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, eficientiza finanțarea pentru politicile de măsuri active și facilita accesul persoanelor fără un loc de muncă la serviciile și măsurile de ocupare a forței de muncă.

Spread the love