Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Secretara de stat Felicia Betcholdt a efectuat o vizită de lucru în raionul Florești

11/06/2024
Secretara de stat Felicia Betcholdt a efectuat o vizită de lucru în raionul Florești

Secretara de stat, Felicia Bechtoldt, însoțită de deputata Larisa Novac și reprezentanții Organizației Internaționale a Muncii (OIM), au efectuat, în data de 5 iunie curent, o vizită de lucru în raionul Florești, pentru a discuta oportunitățile și perspectivele dezvoltării locale în cadrul parteneriatelor locale de ocupare (LEP). Evenimentul a fost organizat de Proiectul OIM, în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS).

În cadrul vizitei, Felicia Bechtoldt a participat la o ședință la Subdiviziunea Teritorială pentru Ocuparea Forței de Muncă (STOFM) Florești, unde s-au abordat teme precum situația actuală a șomerilor și profilul raionului. La moment, STOFM Florești are înregistrați 160 de șomeri, iar lista locurilor vacante include 228 de poziții vacante. Discuțiile s-au concentrat pe măsurile și serviciile de ocupare, precum și pe parteneriatele locale pentru medierea forței de muncă.

De asemenea, delegația a vizitat satul Prajila, unde a avut loc o întâlnire cu producătorii agricoli din zonă. Aceștia au discutat despre procesul de producție și forța de muncă implicată, subliniind avantajele creării unor cooperative de producție pentru a spori eficiența și competitivitatea sectorului agricol local.

În cadrul ședinței Comisiei Teritoriale pentru Consultări și Negocieri Colective (CTCNC), discuțiile s-au axat pe parteneriatul social în sfera muncii și pe proiectele locale care urmează să fie finanțate de Guvernul Elveției, pentru a crea noi oportunități de dezvoltare a afacerilor și locurilor de muncă la nivel local.

Felicia Bechtoldt a subliniat importanța parteneriatelor locale de ocupare, menționând: „În cadrul parteneriatelor locale de ocupare, actorii locali identifică sectoarele cheie și oportunități de creare a locurilor de muncă în centrele raionale și în mediul rural. Este necesar de investit în forța de muncă și de ridicat competitivitatea acesteia, deoarece forța de muncă este cea mai importantă resursă a Republicii Moldova. Având resurse umane calificate, este mai ușor de atras investiții cu valoare adăugată mai înaltă la nivel local.”

Parteneriatele locale de ocupare au un rol important în comasarea eforturilor actorilor la nivel local, în ceea ce ține de colaborare în scopul creării locurilor de muncă și calificării forței de muncă la nivel local. Anul acesta, un astfel de parteneriat local de ocupare este organizat la Hîncești. În țara noastră au fost dezvoltate parteneriate locale de ocupare în 5 raioane: Soroca, Rezina, Căușeni, Cantemir și Cahul.

De notat că în 2023, MMSP a oferit o mașină pentru dotarea echipei mobile de la Florești, care are ca scop deplasarea în sate pentru a informa persoanele despre locurile de muncă disponibile, servicii de ghidare în carieră și pentru a colabora eficient cu angajatorii.

Spread the love