Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Sprijin și recunoaștere pentru comunitatea persoanelor cu deficiențe de auz, celebrate prin evenimente culturale

01/10/2024
Sprijin și recunoaștere pentru comunitatea persoanelor cu deficiențe de auz, celebrate prin evenimente culturale

Pe 29 septembrie 2024, Asociația Surzilor din Republica Moldova (ASRM) a sărbătorit Ziua Internațională a Surzilor prin spectacolul „Noi suntem!”, organizat de Casa Republicană de Cultură a Surzilor. Evenimentul a avut drept scop promovarea drepturilor persoanelor cu deficiențe de auz și celebrarea bogatei moșteniri culturale a comunității surzilor.

Secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca, a fost prezent la eveniment, unde a înmânat diplome organizației și a recunoscut meritele membrilor săi. Cu această ocazie, Cușca a subliniat importanța implicării comunității și a autorităților în sprijinul persoanelor cu deficiențe de auz: „Acest eveniment reflectă puterea comunității surzilor și spiritul de solidaritate care ne unește. Este esențial să continuăm să susținem și să promovăm activitățile ce contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități. Vă doresc mult succes și cât mai multe realizări notabile”.

În cadrul manifestării, 22 de membri au fost distinși cu diplome și premii bănești pentru implicarea lor constantă în viața asociației. Spectacolul „Noi suntem!” a cuprins o serie de momente artistice interpretate de artiști cu deficiențe de auz, precum dansuri, cântece gestuale, scenete și pantomime. Aceste momente au fost realizate în limbajul semnelor și vociferate pentru publicul care nu cunoaște limbajul semnelor, creând o punte de comunicare între comunitatea surzilor și restul spectatorilor.

Ziua Internațională a Surzilor este sărbătorită anual în ultima duminică a lunii septembrie și marchează finalul unei săptămâni dedicate sensibilizării opiniei publice cu privire la problemele și realizările persoanelor cu deficiențe de auz. În acest context, autoritățile, organizațiile și întreaga societate civilă este invitată să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață ale persoanelor cu dizabilități, prin promovarea unei mai bune înțelegeri și informări asupra provocărilor cu care acestea se confruntă.

Spread the love