Rezultatele campaniei de depistare a muncii nedeclarate în luna august
Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) continuă să depună eforturi consistente pentru a asigura respectarea legislației muncii și protecția drepturilor angajaților. Din noiembrie 2023, de la lansarea campaniei ISM de depistare a muncii nedeclarate, au fost înregistrate 1632 de cazuri, dintre care peste 1400 au fost raportate în 2024. Mai mult de jumătate dintre acestea au fost legalizate de către inspectorii de muncă.
„Rezultatele obținute de Inspectoratul de Stat al Muncii arată că suntem pe drumul cel bun în combaterea muncii nedeclarate, dar încă mai avem mult de lucru pentru a asigura respectarea legislației muncii și garantarea bunăstării angajaților. Fiecare persoană care își legalizează statutul înseamnă un angajat protejat, cu drepturi și siguranță la locul de muncă. Vom continua să lucrăm pentru implementarea reformei inspecției muncii, contribuind astfel la crearea unui mediu echitabil și sigur pentru toți angajații din Republica Moldova,” a declarat ministrul Alexei Buzu.
În luna august 2024, ISM a efectuat controale la 191 de companii, descoperind muncă nedeclarată în 83 dintre acestea. În total, în luna august au fost identificate 374 de persoane care lucrau „la negru”, din care 252 au fost legalizate, inclusiv 18 minori.
Totodată, reamintim că, în luna iulie, ISM a verificat respectarea normelor legale de muncă la 197 de companii. În urma acestor verificări, s-au descoperit cazuri de muncă nedeclarată la 76 de companii, implicând un total de 270 de persoane care lucrau „la negru”.
Aceste rezultate se datorează reformei inspecției muncii, lansate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în anul 2023, prin care au fost create pârghii mai puternice pentru a lupta cu munca nedeclarată.
Munca nedeclarată este una dintre problemele majore care afectează economia Republicii Moldova. Totodată, pe lângă pierderile neîncasate la bugetul public, prejudiciază esențial drepturile fundamentale ale angajaților, cum ar fi dreptul la pensie, concedii sociale, servicii medicale, compensații în caz de accidente de muncă și alte beneficii de care aceștia trebuie să se bucure, conform legislației în vigoare.