La Chișinău a avut loc conferința internațională dedicată soluțiilor și acțiunilor de prevenire a instituționalizării copiilor cu vârsta 0-6 ani
Peste o sută de specialiști s-au întrunit astăzi la conferința internațională „Protecția și îngrijirea copiilor în contextul Agendei de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană”. Scopul conferinței a fost de a identifica soluții eficiente pentru prevenirea și oprirea instituționalizării copiilor de vârstă mică (0-6 ani) în Moldova.
Un studiu, realizat la solicitarea Changing the Way We Care și CCF Moldova, a constatat că unul din zece copii, cu vârsta 0-2 ani, și unul din patru copii, cu vârsta între 3-6 ani, se aflau în risc de separare în anul 2022. Instituționalizarea poate avea efecte devastatoare asupra dezvoltării socio-emoționale și sănătății mintale a copiilor, potrivit cercetărilor. Astfel, evenimentul a fost un forum de discuție și acțiune pentru elaborarea unor soluții concrete și prioritare în vederea prevenirii și încetării instituționalizării copiilor mici.
„Pentru a stopa, în viitorul apropiat, instituționalizarea copiilor de vârstă mică, cred că trebuie să mergem pe trei aspecte. În primul rând, managementul de caz – acesta va aduce mai multă transparență, responsabilizare în cadrul ministerului, agențiilor și prestatorilor de servicii, atât cât vorbim despre prevenire, cât și despre instituționalizare. În al doilea rând, investițiile. Trebuie să ne asigurăm că avem investițiile necesare, chiar dacă ne aflăm într-o situație complicată financiar. Nu în ultimul rând, trebuie să ajutăm colegii noștri să dezvolte abilitățile profesionale. Ambiția Ministerului Muncii și Protecției Sociale este să facem acest lucru ca la carte, or atunci când vorbim despre copii – nu avem alte opțiuni”, a precizat Alexei BUZU, ministrul muncii și protecției sociale.
Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății, Changing the Way We Care și CCF Moldova, cu suportul financiar al USAID, GHR Foundation și MacArthur Foundation, iar ca parteneri au fost UNICEF, Congresul Autorităților Locale din Moldova, Keystone Moldova și organizația „Parteneriate pentru fiecare copil”.
Conferința reprezintă un pas semnificativ în direcția asumării angajamentului țării noastre de a finaliza dezinstituționalizarea copiilor și de a dezvolta alternative de îngrijire a acestora conform standardelor internaționale și a agendei stabilite în cadrul Acordului de Asociere UE-Republica Moldova și Programului Național pentru Protecția Copilului 2022-2026.